Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

Ο James Patterson στηρίζει τα παιδιά της Τήλου


Ο James Patterson, στο πλαίσιο της παγκόσμιας καμπάνιας του για την προώθηση της φιλαναγνωσίας στα παιδιά, διαθέτει μέρος των εσόδων από την πώληση του νέου του βιβλίου Η Εξέγερση των Ζώων για τη δημιουργία παιδικής βιβλιοθήκης στο Α’ διθέσιο Δημοτικό Σχολείο Τήλου.

Γιατί η Τήλος; Όπως δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του (Εφημερίδα των Συντακτών, 1/8/15): «πάντοτε αναζητώ τρόπους να βοηθάω να παιδιά να διαβάσουν. Ο εκδότης μού πρότεινε τη δωρεά στο σχολείο της Τήλου, πιστεύοντας ότι η δημιουργία μιας βιβλιοθήκης εκεί μπορεί να κάνει μια πραγματικά αξιοσημείωτη διαφορά στη ζωή των μαθητών. Θέλω να δίνω κίνητρα, ακόμα κι αν πρόκειται για μια μικρή ομάδα… Γνωρίζω ότι αυτή η δωρεά είναι ένα μικρό βήμα, αλλά πιστεύω ότι θα στρέψει την προσοχή σε ένα ευρύτερο θέμα: τα παιδιά χρειάζονται βιβλία για να έχουν μια σωστή εκπαίδευση. Πρέπει να διαβάζουν και να είναι επαρκείς αναγνώστες. Και η Ελλάδα και όλος ο κόσμος χρειάζονται έναν καλά μορφωμένο πληθυσμό προκειμένου να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Δεν μπορώ να αλλάξω τον κόσμο, αλλά ελπίζω να μπορέσω να αλλάξω τη ζωή ορισμένων ανθρώπων και ίσως αυτοί οι νέοι άνθρωποι τελικά θα μπορέσουν να αλλάξουν τον κόσμο. Η παγκόσμια οικονομική κρίση δεν είναι ειδικότητά μου, αλλά κάνω ό,τι μπορώ για να βοηθήσω με τον τρόπο μου, δηλαδή να ωθήσω τα παιδιά στο βιβλίο και τη μόρφωση».

Και σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στο Βήμα της Κυριακής (2/8/15), σημειώνει χαρακτηριστικά: «Όταν οι εκδότες μου στην Ελλάδα, οι εκδόσεις BELL, με πλησίασαν για να συνδράμω στη δημιουργία μιας σχολικής βιβλιοθήκης στην Τήλο, ήταν αδύνατον να αρνηθώ. Τα παιδιά στο νησί χρειάζονται βιβλία. Τα βιβλία είναι το μέσο για μια καλύτερη ζωή. Γνωρίζω πως η Ελλάδα βρίσκεται σε περίοδο μεγάλης αναταραχής, και τα παιδιά αυτά θα νιώθουν τις επιπτώσεις της για πολλά χρόνια. Ομως ελπίζω πως η σχολική βιβλιοθήκη τους θα λειτουργήσει ως καταφύγιο από αυτή την αναστάτωση. Θέλω να μπορέσουν να αποδράσουν με ένα βιβλίο, να ανακαλύψουν την απόλαυση της ανάγνωσης και να γίνουν καλύτεροι αναγνώστες.
Θα έχετε ακούσει τη ρήση: “Είναι η οικονομία, ανόητε!”. Στην πραγματικότητα, την οικονομία τη διαμορφώνει η εκπαίδευση. Οπότε, “Είναι η εκπαίδευση, ανόητε!”. Τα παιδιά πρέπει να είναι επαρκείς αναγνώστες, και μορφωμένοι αναγνώστες. Η βιβλιοθήκη αυτή θα είναι ένα μεγάλο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για τα παιδιά της Τήλου, και για το μέλλον της Τήλου».

Το βιβλίο Η Εξέγερση των Ζώων κυκλοφορεί στις 7 Αυγούστου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου